Project omschrijving

IKC De Koningslinde Nijkerk

Het ontwerpconcept van deze IKC gaat uit van optimaal gebruik van het beschikbare terrein. Vanuit dit idee wordt zowel aan de zijde van de Callenbachstraat als aan de zijde van de Hoefslag de grens van het terrein opgezocht.
Hierbij is het gebouw herkenbaar en markant richting de rotonde, waardoor het als entree van de wijk gaat fungeren. De uitwerking naar de andere zijden, de pleinzijden, is juist speels en divers en sluit aan op de bebouwing van de wijk. Deze vrijere vormen en kleinere schaal vormen ook een eenheid met de pleinen en sluiten aan op de belevingswereld van het kind.
Het ontwerp bood de mogelijkheid, om tijdens de realisatie van de nieuwbouw een deel van het oude bestaande schoolgebouw te handhaven. Het materiaalgebruik volgt de conceptuele visie van het ontwerp. De gevels langs de rotonde Callenbachstraat worden uitgevoerd in groene houten gevelbekleding, aansluitend op het groen van bomen en struiken aan die zijde. Aan de zijde van het schoolplein en de woonwijk sluit het metselwerk aan op de kleuren van de bebouwing van de wijk.
Ook het interieur is geheel door BBHD architecten ontworpen.Verschillende meubelstukken zijn speciaal voor het IKC gemaakt. Er zijn natuurlijke kleuren toegepast gecombineerd met de koninklijke kleuren oranje en blauw. Groen van buiten dus en koninklijk van binnen: De Koningslinde!
Dit IKC kent een EPN-waarde die 20% lager ligt dan het Bouwbesluit eist. Dit oa. wordt bereikt door een zeer goede thermisch isolerende schil (5,0m²K/W voor vloer, gevel en dak) en verwarming met een zeer zuinige HR107-ketel met luchtwarmtepomp i.c.m. lage temperatuurvloerverwarming en naregeling ventilatielucht. Ventilatie geschiedt met warmte-terugwinning, nachtventilatie en te openen ramen in de leslokalen. (Top)koeling geschiedt door de omkeerbare luchtwarmtepomp van het systeem, waardoor via het vloerverwarmingssysteem en de ventilatielucht kan worden gekoeld. PV-panelen op het dak wekken energie op. Het gebouw heeft LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling. Door een sedumdakbedekking, houten gevelbekleding en robuust metselwerk kent het gebouw in uitstraling ook een duurzaam karakter.