IKC De Wadden-Boerhaave Haarlem

Op uitnodiging van Stichting Twijs hebben wij een visie gepresenteerd voor de nieuwbouw van een integraal kindcentrum met gymzaal in de wijk Boerhaave, stadsdeel Schalkwijk te Haarlem. In ons concept vormt het hart van dit nieuwe kindcentrum letterlijk ook het herkenbare hart van de wijk. De open en uitnodigende centrale ontmoetingsruimte / aula verbindt alle functies en gebruikers van het gebouw met elkaar, zowel logistiek als visueel. Dit is dé ontmoetingsplek van het IKC én van de wijk. Bovendien verbindt deze transparante dubbelhoge ruimte het Ben Liesepad, een groene wandelroute die dwars door de wijk loopt, met de speelpleinen aan de andere zijde. Hier bevinden zich ook de hoofdentree en andere entrees van het gebouw.
De plattegronden van het gebouw zijn efficiënt en uitgekiend, waardoor veel extra ruimte overblijft voor ‘meerruimte’: ruimte buiten het programma waar geleerd, gespeeld en gewerkt kan worden en welke het gebouw licht en ruimtelijk maakt.
De gymzaal kan desgewenst in een latere fase worden toegevoegd zonder grootschalige aanpassingen aan de rest van het gebouw.