Project omschrijving

uitbreiding mboRijnland Zoetermeer

structuur

BBHD architecten heeft voor het mboRijnland (ID College) in Zoetermeer in opdracht van Hodes Huisvesting een semi-permanente uitbreiding ontworpen. Het ontwerp van de uitbreiding voegt zich op een logische manier bij het bestaande schoolgebouw. De nieuwe uitbreiding onderscheidt zich positief van het bestaande schoolgebouw. Het mag gezien worden als onderdeel van het vernieuwde schoolgebouw.
Door de fysieke aansluitingen tussen bestaand en nieuw zo klein mogelijk te houden, heeft ons ontwerp als voordeel dat optimale toekomstige indelingsvrijheid mogelijk blijft. Insnijdingen in de bouwmassa van de uitbreiding zorgen voor maximale daglichttoetreding in het bestaande gebouw.
In ons ontwerp ligt de hoofdentree vanuit de binnentuin direct tegen het bestaande trappenhuis aan.

gevelbeeld

De kloeke en horizontale uitstraling van het bestaande gebouw wordt op een eigentijdse manier vertaald in de nieuwe uitbreiding. Op deze manier voegt het nieuwe zich op een logische manier bij het bestaande. Lange horizontale stroken met ramen op de eerste en tweede verdieping kenmerken de langsgevels van de uitbreiding. De brede ramen zorgen voor de gewenste daglichttoetreding van de lokalen en ondersteunende ruimtes.
Op de begane grond lopen de ramen tot aan het maaiveld door. Op deze manier onderscheidt de onderbouw zich van de bovenbouw. De uitbreiding staat daardoor krachtig op de grond.
Het beeld van de uitbreiding is krachtig, dynamische en zakelijk en zorgt voor een eigen identiteit binnen het bebouwingsensemble. Het eindresultaat is een uitbreiding die zich op een eigentijdse manier voegt bij het bestaande gebouw. Op zo’n manier dat de uitbreiding gezien mag worden en bijdraagt aan de herkenbaarheid van het vernieuwde schoolgebouw.