Project omschrijving

Kindcentrum Do Re Mi Hoorn

Kindercentrum Do Re Mi, met naast het kinderdagverblijf ook ruimtes voor de buitenschoolse opvang, is in opdracht van wooncorporatie Intermaris Hoeksteen en in nauwe samenspraak met de gemeente Hoorn in 2010 gerealiseerd.

De locatie is een terrein aan de Boedijnhof, welke is gelegen in een strook met gevarieerde bebouwing en functies, en zichtbaar is vanaf de provinciale weg N506. Doelstelling was om op deze plek een direct herkenbaar gebouw te maken in twee bouwlagen en totaal ruim 600 m2. Ook situering en inrichting van de buitenruimtes waren een belangrijk onderdeel van de opgave.

Basis van het compacte en relatief eenvoudige ontwerp is om de vriendelijke en speelse kinderwereld binnen af te schermen van de buitenwereld met een uit stoer metselwerk opgetrokken buitengevel aan de noordelijke straatzijdes. De raamopeningen verraden daarbij door het natuurlijke materiaalgebruik al iets van het interieur.

Binnen opent het gebouw zich letterlijk naar de groene speelruimte buiten aan het water, en is door de oriëntatie op het zuiden bovendien licht en vriendelijk. Overgangszone tussen binnen- en buitenruimte wordt gevormd door een pergolaconstructie, die ook als zonwering fungeert. Ook het terras op verdieping ondersteunt de vloeiende overgang tussen binnen en buiten. Het draagt bovendien bij aan de visie van SKH om een warme en natuurlijke wereld te creëren voor de kinderen.

Op begane grond liggen de groepsruimtes van het kinderdagverblijf aan weerzijde van de speelhal. Op verdieping is de BSO gelegen met de overige voorzieningen.