uitbreiding en renovatie schoolgebouw OSG Willem Blaeu Alkmaar

De OSG Willem Blaeu is een openbare scholengemeenschap in Alkmaar voor VMBO (beroepsgericht en TL), HAVO en VWO. Tevens is OSG Willem Blaeu een topsportschool waar LOOT-onderwijs mogelijk is. Op een LOOT-school krijgen toptalenten in sport de kans om hun topsportcarrière op goede wijze te combineren met onderwijs. Hierbij worden zowel in onderwijsprogramma als in schoolvoorzieningen verscheidene faciliteiten beschikbaar gesteld. Daarnaast profileert OSG Willem Blaeu zich met tweetalig onderwijs TTO. Dit laatste heeft als doel deze leerling extra bagage mee te geven om later het maximale uit zijn vervolgstudie te kunnen halen.
De school is vanaf de Ringweg Alkmaar goed bereikbaar en zichtbaar gesitueerd in een strook met diverse sportaccommodaties. Het oorspronkelijke bestaande gebouw voldoet zowel bouwkundig, organisatorisch als in uitstraling al lang niet meer aan de onderwijsambitie van OSG Willem Blaeu.
Doelstelling van de ontwerpopgave was om zowel intern het gebouw ingrijpend te renoveren, als met de vereiste uitbreidingen de voorzijde van het gebouw een meer eigentijdse en voor deze school herkenbare uitstraling te geven. De entree is in het nieuwe plan ruimer en vooral transparanter van opzet, waarmee de gewenste toegankelijkheid aanmerkelijk is vergroot. Bovendien wordt hiermee het gebruik van de buitenruimtes nadrukkelijker in relatie tot elkaar gebracht.