Project omschrijving

Uitbreiding en renovatie emeentehuis Koggenland in De Goorn

Voor de nieuwe gemeente Koggenland was een uitbreiding en renovatie van het destijds door BBHD architecten ontworpen bestaande gemeentehuis in De Goorn noodzakelijk.
Ook voor de uitbreiding en voor de renovatie van het bestaande gebouw is BBHD architecten gevraagd om een ontwerp te maken.
Gekozen is om het bestaande gebouw als het ware af te ronden met de nieuwe uitbreiding. Het concept van een halfronde open centrale hal aan de voorzijde van het gebouw, met daarachter de kantoorruimtes, is in de nieuwe uitbreiding doorgezet. Hiermee ontstaat aan de voorzijde van het gebouw een rond plein waar het gebouw omheen is gesitueerd. Het plein krijgt daardoor een intieme sfeer en is de opmaat geworden voor de entree van het gebouw. De hoofdentree is verplaatst en ligt nu centraal  tussen het bestaande en het nieuwe deel.
Hoewel het concept van het bestaande gebouw wordt doorgezet in de nieuwbouw, is voor het beeld van de uitbreiding juist gekozen om een contrast te maken met het bestaande gebouw. Het grootste contrast wordt gevormd door de gevel, die bekleed is met een wit geëmailleerde aluminium gevelplaat. De gevel op de begane grond wordt gekenmerkt door grote vensters, zowel aan het water als aan het plein. Op de verdiepingen wordt de gevel gekenmerkt door horizontale strokenramen.
De nieuwe uitbreiding ligt aan het water en bevindt zich aan het einde van een belangrijke zichtlijn. De uitbreiding ligt aan een ontsluitingsweg van de gemeente De Goorn. Hiermee bevindt de uitbreiding zich op een belangrijke plek in de gemeente en is duidelijk zichtbaar en herkenbaar.
Een nieuw beeld voor de uitbreiding past bij de samenvoeging van 2 gemeentes in 1 nieuwe gemeente: Koggenland. De uitbreiding wordt daarmee dé icoon voor de samenvoeging.