Project omschrijving

Schelphoek Alkmaar

Waar voorheen bedrijvigheid was door het lossen van schepen, werd later plaats gemaakt voor moderne bedrijven. En nu wordt door project Schelphoek de leukste plek van Alkmaar gerealiseerd. Een nieuw stukje stad met een bijzonder gevarieerd woningaanbod en goede parkeergelegenheid. De architectuur van de gebouwen sluit naadloos aan bij de bestaande bouw van de Alkmaarse binnenstad. Daarbij zijn het bekende Accijnstorentje en de Zoutziederij bewaard gebleven en inmiddels rijksmonumenten. Net als in de rest van Alkmaar is daardoor ook hier direct de rijke historie voelbaar. De Oosterkolk is één van de woonplannen van Schelphoek.

Net als alle nieuwbouw in Schelphoek, refereert ook de architectuur van De Oosterkolk aan de panden uit de oude binnenstad van Alkmaar. Dit is vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan en zorgt ervoor dat nieuw en oud straks mooi op elkaar aansluiten. Met deze randvoorwaarden is BBHD architecten aan het werk gegaan. BBHD krijgt de ingrediënten aangereikt en vervolgens bereiden we de soep naar eigen smaak. Het appartementengebouw doet ondanks de 41 appartementen kleinschalig aan, doordat het pand vanaf de buitenzijde lijkt te bestaan uit aaneengeschakelde panden. Daarbij oogt het gebouw minder hoog door de iets terugliggende tweelaagse opbouw. Opvallend aan het plan is zonder meer de variatie in het woningaanbod. Hiermee is wonen in Schelphoek voor een grote groep mensen bereikbaar.

Een ding hebben alle woningen gemeen: ze hebben stuk voor stuk een lekkere buitenruimte. Alle balkons kragen uit en bij sommige appartementen liggen ze nog wat terug in de gevel, wat zorgt voor nog meer privacy. De penthouses en appartementen op de twee bovenste verdiepingen hebben een heerlijk dakterras en de woningen op de begane grond beschikken over een privéterrasje voor de deur, welke over de hele woningbreedte doorloopt. Op die manier kan iedereen genieten van de frisse buitenlucht of het zonnetje.

BBHD architecten streeft altijd naar perfectie en dat zie je terug in het materiaalgebruik. Bij de Oosterkolk is gebruik gemaakt van mooie, degelijke materialen die het gebouw een stoer en stads karakter geven. De in leien uitgevoerde opbouw – met hellende kap met zinken uitstraling – heeft daarentegen iets verfijnds.