BBHD architecten
Wij zijn een architectenbureau met een brede dienstverlening.
Vakkundig, veelzijdig en verrassend!
BBHD architecten heeft zich sinds 1967 ontwikkeld tot een breed opererend bureau met zeer gespecialiseerde medewerkers. Ten opzichte van andere architectenbureaus onderscheiden wij ons door de verschillende specifieke vakdisciplines die wij in huis hebben en waarmee wij goed in staat zijn een project van het begin tot het eind volledig te begeleiden.
BBHD architecten werkt aan projecten op het gebied van woningbouw, onderwijs, zorghuisvesting, utiliteitsbouw, stedenbouw, herstructureringsprojecten, renovatie en interieur. Naast het ontwerp en de bouwkundige uitwerking, maakt BBHD architecten ook begrotingen, bestekken en begeleidt bouwprocessen voor wat betreft budgetbewaking, werkschema’s, planning en kwaliteitsborging.
Het bureau heeft gedurende haar bestaan vele opdrachten gerealiseerd, variërend van bescheiden verbouwingen en interieuradviezen tot grote gecompliceerde woningbouwprojecten en utiliteitswerken. Vanuit deze ervaring en een brede deskundigheid binnen diverse disciplines, zijn de faciliteiten aanwezig die men bij een ervaren bureau mag verwachten. Er wordt namelijk groot belang gehecht om opdrachtgevers een volledig pakket aan diensten te kunnen aanbieden. Daarmee is het voor de opdrachtgever mogelijk overzicht te houden over het gehele proces van ontwerpen en bouwen.
WAT DOEN WIJ?
Onze architecten en ingenieurs hebben ruime ervaring en gedegen kennis. Ze zijn bovendien goed op de hoogte van actuele ontwikkelingen in de verschillende werkgebieden.
Duurzaam & Circulair
Wij hebben kennis van duurzaam en circulair ontwerpen en hebben ervaring met de keurmerken en meetinstrumenten.
Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen moeten voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). BENG vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn EPBD. In Nederland leggen we de energieprestatie voor bijna energieneutrale gebouwen vast aan de hand van drie eisen: de BENG-indicatoren. Deze BENG-eisen gelden alleen voor nieuwbouw.
GPR-gebouw is een digitaal instrument om de duurzaamheid van een woongebouw, een kantoorgebouw of een onderwijsgebouw in kaart te brengen door middel van rapportcijfers voor de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Het doel is duurzaam bouwen meetbaar en bespreekbaar te maken.
De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik. De milieuprestatie van materialen van gebouwen zal een steeds belangrijkere factor worden in de totale milieubelasting van een gebouw. De MPG is een objectief hulpmiddel in het ontwerpproces en het kan gebruikt worden in een Programma van Eisen om het resultaat van een ontwerpproces vast te leggen.
Bij een Nul op de Meter (NOM) woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Verhuurders en huurders kunnen onderling een energieprestatievergoeding (EPV) afspreken. Hiermee kunnen verhuurders een vergoeding van huurders vragen voor (bijna) Nul op de Meter woningen. Ze krijgen dan een deel terug van hun investeringen om van sociale huurwoningen NOM-woningen te maken
BREEAM-nl is een beoordelingsmethode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De toevoeging nl maakt duidelijk dat het hier om de, door de DGBC (Dutch Green Building Council) ontwikkelde, Nederlandse, versie gaat. BREEAM stelt een standaard voor een duurzaam gebouw en geeft vervolgens aan welk prestatieniveau het onderzochte gebouw heeft. De bedoeling is gebouwen te analyseren en te verbeteren. BREEAM-nl Nieuwbouw is specifiek bedoeld voor certificatie van nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Het systeem maakt gebruik van kwalitatieve weging; als totaalscore krijgt een gebouw één van de volgende waarderingen: Pass, Good, Very Good, Excellent of Outstanding. Deze termen worden ook in Nederland gehanteerd.
Een frisse school is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Een energiezuinige, gezonde en duurzame school levert een bijdrage aan een duurzame wereld en is daarmee een statement aan leerlingen en de omgeving.
Circulair bouwen met Cradle to Cradle (C2C) is een nieuwe kijk op ontwerpen en produceren. Het combineert innovatie en duurzaamheid. C2C betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’, verwijzend naar de continue kringloop waarin materialen zouden moeten blijven. Daarnaast legt C2C sterk de focus op de functie van het product, waar is het voor bedoeld? Producten zijn zelden bedoeld om het milieu te belasten, dit is een bijkomstige eigenschap. C2C moedigt aan om producten opnieuw en anders te ontwerpen zodanig dat ze optimaal hun beoogd doel bereiken zonder negatieve bijeffecten. Of sterker nog, met positieve bijeffecten. Dit is een verschuiving in een meer klassieke benadering van het minimaliseren van milieubelasting naar het toevoegen van kwaliteit aan mens en milieu.
ONZE DIENSTEN
Wij zij een architectenbureau met een ruime ervaring en brede dienstverlening!
BIM
Wij bieden BIM-dienstverlening bij de verschillende fasen van het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen.
Onze architecten hebben ruime ervaring in het ontwerpen en uitwerken gebouwontwerpen, van structuur ontwerp tot definitief ontwerp. Ook werken zij samen met onze BIM engineers bij de bouwtechnisch uitwerking. Ontwerpen voor nieuwbouw, uitbreiding, verbouw of renovatie worden al vanaf de ontwerpfase resultaatgericht uitgewerkt in een BIM-model. Efficiënt modelleren zorgt voor meerwaarde van het BIM-model bij haalbaarheidstudies, PvE-checks, eerste calculaties en bouwplantoesting. Inmeten van bestaande situatie wordt vereenvoudigt met PointCloud en vormen de betrouwbare basis voor het BIM-model. Visualisaties met behulp van het BIM-model maken complexe situaties inzichtelijk en vereenvoudigt de kennisoverdracht. Het BIM-model van BBHD architecten kan optimaal worden ingezet bij het ontwerp, de bouw en het beheer van uw gebouw.
Onze BIM-engineers zijn professionals met ruime ervaring in het bouwtechnisch uitwerken en detailleren van gebouwontwerpen, van technisch ontwerp tot productie- en werktekeningen. Ontwerpen voor nieuwbouw, uitbreiding, verbouw of renovatie worden resultaatgericht uitgewerkt in een BIM-model. Efficiënt modelleren zorgt voor meerwaarde van het BIM-model bij calculaties, bouwplantoesting en energiepresentaties. Inmeten van bestaande situatie wordt vereenvoudigt met PointCloud en vormen de betrouwbare basis voor het BIM-model. Visualisaties met behulp van het BIM-model maken complexe situaties inzichtelijk en vereenvoudigt de kennisoverdracht. Integratie van constructie, installaties en productinformatie zorgen voor een integraal BIM-model. Uitgebreide en continue clash-detecties en -controles voorkomen het verlies van tijd en geld. Het BIM-model van BBHD architecten kan optimaal worden ingezet bij het ontwerp, de bouw en het beheer van uw gebouw.
Onze BIM managers werken met u samen aan een optimale integratie van alle informatie tijdens het ontwerp- en bouwproces in het BIM-model. Zij zorgen samen met u voor de regie bij het verwerken van deze informatie in een betrouwbaar BIM model. Zij zorgen ervoor dat gevraagde informatie uit het BIM-model consistent en betrouwbaar is. De BIM managers begeleiden ontwerp- en bouwprocessen met als basis het BIM model. Zij zorgen ervoor dat alle mede-adviseurs hun informatie op de juiste manier kunnen verwerken in het BIM model. Door deze coördinatie wordt informatie vanuit de verschillende disciplines in het bouwproces goed op elkaar afgestemd en gecheckt. Bij clashcontrole worden eventuele clashes opgelost en teruggekoppeld naar de verschillende mede-adviseurs.
Het BIM-model kan worden ingezet om het gebouw virtueel te gaan bouwen, waardoor het bouwproces wordt geoptimaliseerd en planning worden verscherpt. Het BIM-model wordt tijdens het bouwproces ingezet als basis voor het realiseren van het gebouw. De plek waar alle informatie die nodig is tijdens het bouwen kan worden bekeken. Tot slot is het BIM-model van BBHD architecten de basis voor gebouwbeheer. Het BIM-model wordt gebruikt om meerjarenonderhoudplanningen te maken. Het BIM-model kan continu eenvoudig en efficiënt worden bewerkt en aangepast aan nieuwe bouwkundige wijzigingen en uitbreidingen van uw gebouw.
BBHD architecten bouwt samen met u aan een betrouwbaar BIM-model, die tijdens het gehele ontwerp- en bouwproces, maar dus ook in de exploitatie en beheerfase u van dienst kan zijn.